Az OSP egy pehelysúlyú, nagy megbízhatóságú kommunikációs protokoll tipikusan IoT (Internet of Things) eszközök és egy távoli szerver közötti kommunikációra kifejlesztve.

Az Optin Kft. általt fejlesztett és forgalmazott hardver eszközök az OSP protokollt használják, mivel az számos megoldást biztosít a kritikus csomagok célba érésének garantálására, az elveszett csomagok számának csökkentésére, és újraküldésére. Egyszerűsége miatt kitűnően alkalmas csekély erőforrással rendelkező eszközökön történő használatra, továbbá hatékonyan minimalizálja az adatforgalmat. Használatát különféle adatgyűjtő, vezérlő eszközökkel történő kommunikációra ajánljuk, mivel támogatja egyrészt az adatok sűrű mintavételezését, másrészt ideális eseményvezérelt adatküldésre is, továbbá támogatja az interaktív eszközkarbantartást, távvezérlést és frissítést is.

Az OSPsecure (OSP2) az OSP protokoll filozófiáját megtartó továbbfejlesztett protokoll. Létrehozásának elsődleges célja, hogy az üzenet küldés biztonságos keretek között történjen. Ez a verzió kriptográfiai megoldásokat alkalmazva lehetővé teszi a kliensek és a szerver hitelességének ellenőrzését, valamint az üzenetek tartalmának titkosítását, ezáltal védelmet biztosítva a legtöbb kriptográfiai támadás ellen, figyelembe véve az eszközök szűkös erőforrás kapacitását is

Fontos megjegyezni hogy az OSP és az OSP2 protokollok nem kompatibilisek, bár egy szerver kommunikálhat mindkét protokollon keresztül, de minden eszköz esetén előre egyértelműen meghatározott módon csak az egyik fajta kommunikációt engedélyezi.