A pályázat célja egy olyan egyedülálló, komplex módszertan és kiszolgáló rendszer kutatásfejlesztése, amelynek alkalmazásával automatizálható az egyes szolgáltatók (elsősorban a taxi-, futár, szállítmányozó társaságok) optimális járművezénylése.

Gazdaságfejlesztési Operatív Program, „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” pályázati felhívás (GOP-1.1.1-11-2012-0521) A pályázat időtartama: 2013.10.01-2014.11.30. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 104.720.491Ft Kedvezményezett: DIGITAL Számítástechnikai Kereskedelmi-és Szolgáltató Kft.

A pályázat tartalma

A pályázat célja egy olyan egyedülálló, komplex módszertan és kiszolgáló rendszer kutatásfejlesztése, amelynek alkalmazásával automatizálható az egyes szolgáltatók (elsősorban a taxi-, futár, szállítmányozó társaságok) optimális járművezénylése. A módszertan több szempontot, - például az ügyfelek várakozási idejének minimalizálását, a gépjárművek egyenletes kihasználását és az azokat befolyásoló tényezőket is, mint például az időjárási események - is figyelembe veszi. A módszertan alkalmazása a flotta logisztikáját, működését hatékonyabbá,  eredményesebbé teszi, és további szolgáltatásokat nyújthat az ügyfeleknek. A módszertan alkalmazásával továbbá a szolgáltató társaságok számára kialakítható egy olyan biztonsági rendszer, amely segítségével vészhelyzet esetén azonnal beazonosítható a tartózkodási helyszín, így jelentősen megrövidülhet a segítségnyújtás ideje. A módszer komplexitása nem csak a társaságok oldaláról egyedülálló, hanem az ügyfél szempontjából is egyéni szolgáltatásokkal jelentkezik. A tevékenység-optimalizáló módszertan és rendszer elsődleges felhasználói célcsoportjai a taxi társaságok, de távlati célok között szerepelnek a diszpécseri területen tevékenykedő szolgáltatók (futár, ételszállítás, logisztikai/szállítmányozó társaságok) információkkal történő ellátása is. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Közreműködő és támogató szervezetek: MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. honlap: www.magzrt.hu Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlap: www.nfu.hu